Denk eerst goed na voor het kopen van een Papegaai

Bedenk wel eerst wat je doet, als je besluit om een Papegaai, kaketoe, Amazone of een andere grote vogel te kopen !!!!
Je moet wel weten dat je een vogel koopt waar je heel je leven mee moet doen, en nu wil ik je niet ontmoedigen of bang maken. Maar als je het goed doet, en daar ga ik uiteraard van uit, kan hij of zij je overleven.
Nu zeg ik niet dat ik alles weet, of alles goed doe maar ik wil wel het een en ander vertellen hoe het verschrikkelijk verkeerd kan gaan! Het lijkt allemaal zo gemakkelijk wij kopen een vogel en die is al tam of maken hem lekker tam en wij leven nog lang en gelukkig. En de mensen denken niet aan de gevolgen die een vogel met zich mee brengt.

Hoe moet het met de vakantie. Heb je wel eens aan gedacht dat zij veel troep kunnen maken en erg veel stof produceren, allergie. Wil je nog wel een vogel na het lezen van dit kleine stukje over jou ideale aanschaf van een papegaai?
Nou dan ga ik maar verder als je nog niet van gedachten bent veranderd.

Meestal kopen de aspirant vogelliefhebbers een jonge vogel en zij weten eigelijk nog niets van de vogel af.
(kijk eerst eens op internet of in de bibliotheek). Verdiep je eerst in het hoe en wat te doen bij een jonge vogel
Leer eerst het soort kennen wat je wilt kopen. En leer de eigenschappen van jou of jullie papegaai als huisvriend!

Maar de meeste gaan eerst kopen en als er dan problemen zijn of komen, dan gaan ze vragen om raad.
En het is niet zo dat wij als kweker ze niet wil helpen maar het kan zo veel beter of anders als je van tevoren je laat adviseren.

Ga eerst als je besloten hebt om een vogel te kopen bij een kweker langs en laat je voorlichten, over wat doet zo’n papegaai doet en wat zijn ervaring met het soort vogel wat je wilt kopen is.
Maar laat je nooit wat aanpraten, afraden kan wel maar aanpraten is een slechte zaak. En ga niet over een nacht ijs, je moet er wel een jaar of vijftig mee doen. Ga ook eens bij een andere kweker kijken en laat hem ook eens wat over die vogel vertellen.
Of raadpleeg het op internet er zijn genoeg goede kwekers met een eigen site en vragen kun je ze niet te veel of te vaak.
En domme vragen zijn er niet, wel domme antwoorden zeg ik altijd.

En als je helemaal geen ervaring hebt met het voeren van een jonge Papegaai of andere jonge vogel begin er dan niet aan.
Laat dat de kweker het dan mooi zelf doen. Hij heeft er meer ervaring mee.
Het lijkt allemaal zo gemakkelijk je voert ze 3 maal daags en That’s it, maar je bent niet de eerste die met problemen komt en dat de papegaai het loodje legt. En dat is niet de bedoeling van het kweken met vogels.

Omdat import van vogels een slechte zaak is, en wij ons best doen om dit te voorkomen, zijn wij blij met elke eigen gekweekte jonge vogel. Ik verkoop ook wel mijn jonge vogels, maar ook niet zo maar aan iedereen ik wil ook weten of hij goed terecht komt, en niet later in de handel komt of nog erger. Mijn eigen gekweekte jonge vogels gaan ook niet eerder weg tot dat ze zelfstandig zijn en dat kan best wel een week of 10 tot een week of 14 zijn. (zij blijven zo lang mogelijk bij de ouders voor dat ik ze er uit haal)


En het is allemaal onzin als ze zeggen je moet ze zelf als nieuwe eigenaar opvoeden! Bij mij zijn ze net zo mooi tam als ze naar de nieuwe eigenaar gaan, maar dan eten ze wel zelfstandig. En dan heb je al een heel probleem minder.
Als je ze dan mee naar huis neemt, heeft hij of zij het al moeilijk genoeg om aan alles te wennen! Vooral de nieuwe omgeving en alles wat er verder in huis is. En het voeden van jonge vogels brengt echt wel risico’s met zich mee, het is echt niet zo gemakkelijk als de meeste wel zeggen of denken. Vooral de overgang van handvoeding op zaad gaat vaak mis.


Als je wel besluit om het zelf te doen, gaat dan eerst een paar keer na de kweker toe om het voer zelf klaar te maken en de vogel zelf te voeren. Je moet het wel een paar keer hebben gedaan voordat je de vogel mee naar huis neemt. (Bij mij persoonlijk, krijg je hem niet mee voordat hij zelfstandig kan eten). Ik vind het op de eerste plaats veel beter voor de vogel!

Tot slot: huisvesting
Dat moet natuurlijk ook heel goed zijn, grote kooi, veel licht en frisse lucht, zon, en een goed mengsel van voer en eivoer, fruit/groente (maar niet te veel), altijd vers water en zo af en toe de vogel nat sproeien met lauw tot warm water. Dit alles is in het kort gezegd maar denk hier niet te licht over dit is het belangrijkste voor de vogel.

Dus ik wil nogmaals zeggen voor de beginnende eigenaar laat je goed voorlichten. En lees er veel over, er zijn genoeg boeken in de handel hoe je het beste kan doen, het is in het belang van jou vogel hoor. En onze eigen gekweekte vogel.

Martien Strijdveen