De Papegaai als huisdier

Wat heeft hij/zij eigenlijk nodig?
Ieder dier, hoe groot of klein ook heeft zijn verzorging nodig. Een papegaai, als wild dier heeft bepaalde gewoontes en daar moet de eigenaar of verzorger dan ook rekening mee houden bij de aanschaf.

Rommel
Papegaaien zijn rommelmakers. In de natuur eet een papegaai heel slordig en laat hij enorm veel vallen. Voor de natuur is dit noodzakelijk, want zo zal er op de grond voldoende voedsel vallen voor andere dieren en is de kans groot dat er 'gemorste' zaden tot bloei komen. Dat 'knoeien' doet een papegaai in jouw woonkamer ook. Wat de papegaai niet op eet gooit hij uit zijn voerbak dat beland dan op de vloer en soms ook op de muur. Daarnaast is de vogel een sloper. Hij breekt noten, zaden, takken en bladeren. Zijn snavel is zijn gereedschap, daar doet hij bijna alles mee. Dus als je vogel een lekkere druif of kers zit te eten, en hij houdt niet van de velletjes, dan peutert hij die er af en slingert ze weg. Dit is gedrag wat bij het dier hoort en dat kan je niet afleren.
Stof
Boven de staart van veel papegaaiensoorten zit de stuitspier die een vettige poeder produceert wanneer de vogel daar met zijn kopje overheen gaat. Dit zogenaamde poeder is nodig om de veren in goede conditie te houden. Zodra hij zich lekker uitschud kan je zien dat die poeder los op het verenkleed zit. Dit verenstof komt in huis terecht en sommige mensen kunnen daar last van hebben. Regelmatig schoonmaken en de vogel sproeien en benevelen kan helpen het stof te reduceren.
Schoonmaken
Zoals een paard elke dag een schone stal nodig heeft, zo heeft een vogel elke dag een schone kooi nodig. Dagelijks moeten de uitwerpselen, voerresten en dergelijke uit de kooi of speelplaats worden gehaald. Voer- en waterbakken moeten elke dag worden schoongemaakt en bij warm weer is het aan te raden het water vaker te verversen. Eenmaal in de week moet de hele kooi goed schoon worden gemaakt. Doe dit met water en gebruik geen agressief schoonmaakmiddel omdat de vogel overal aan komt met zijn snavel.
Laten horen dat hij/zij er is
Een papegaai is een groepsdier. Dat wil zeggen dat hij in de natuur met een grote groep vogels bij elkaar leeft. In de ochtend en avond zal een papegaai flink te keer kunnen gaan. Wij (mensen) noemen het schreeuwen, de vogels doen het om elkaar te begroeten en even te laten horen dat ze er nog zijn. In de avond roepen ze naar elkaar om aan te geven dat ze de dag goed zijn doorgekomen en geven aan dat ze klaar zijn voor de nacht. In de ochtend gebeurt hetzelfde, maar dan in de trant van een soort begroeting: we zijn de nacht doorgekomen, wakker worden, laten we straks lekker gaan eten!
De vogel in de woonkamer zal dit ook doen. Hij wil op deze manier laten weten dat hij wakker is en wil door zijn geroep de hele familie verzamelen om samen de dag door te brengen of om aan te geven dat het tijd wordt om te gaan slapen als het gaat schemeren.
Dit is dus natuurlijk gedrag wat gewoon bij de vogel hoort.
Er zijn papegaaien die de hele dag door zich laten horen, dat heeft vaak een andere oorzaak: te kort aandacht, te veel aandacht, onzekerheid, angst etc.
Vooral ara’s en kaketoes kunnen veel geluid produceren, denk daaraan als je een vogel aanschaft. Grijze roodstaarten praten en fluiten liever, maar ook dat kan met heel wat decibels gepaard gaan.
Slopen
De snavel van een papegaai is zijn gereedschap. In de natuur heeft hij het hard nodig om aan zijn eten te komen, of een nest te bouwen. Slopen is een hobby van ze. Als papegaaien geen boomtakken en dergelijke krijgen om te slopen, gaan ze zelf wel op onderzoek uit. Daarbij vindt hij of zij altijd wel iets, de gordijnen, het tafelblad, het behang en dergelijke. Het geven van voldoende sloopspullen is het beste om dit te voorkomen.
Spelen
Papegaaien zijn nieuwsgierig en speels. Dat gedrag kun je het beste stimuleren en zorgen dat hij speels blijft, dan kan hij zichzelf ook prima vermaken. Het voorkomt problemen zoals schreeuwen, bijten en verenplukken. Zorg er voor dat de vogel voldoende speelmogelijkheden heeft en de ruimte om te spelen. Ga je de was opvouwen, zet hem op de rand van de mand en laat hem spelen. Je zal merken dat een papegaai gelukkiger en vrolijker wordt als hij niet meer alleen maar in de buurt van zijn kooi zit, maar het hele huis verkent. Je zult merken dat het je grootste vriend wordt, die zichzelf ook goed kan vermaken als je eens even geen tijd voor hem hebt.
Voeding
Over goede voeding is op vele website al heel veel gezegd. Maar wat is goed? Voor de een is  merk A. goed genoeg en voor de ander merk B. Let erop dat je de vogel geen voeding geeft waar gifstoffen inzitten. Ook enkel zaden is geen uitgebalanceerd voer. Vul het aan met eivoer, groente en fruit.
Geef kleine hoeveelheden fruit. Vers fruit kan bestaan uit onder andere: aardbeien, banaan, appel, peer, mandarijn en druiven. Verse groente kan onder ander zijn: paprika, komkommer, wortel, alle soorten gekookte boontjes, bloemkool en aardappel. Verse ongezouten noten zijn ook goed, maar geen pinda’s en avocado’s. AVOCADO is dodelijk! Gekruid eten is ook te zout en niet goed.
Vochtigheidsgraad
Papegaaien komen doorgaans uit een gebied waar de temperatuur en luchtvochtigheid zeer hoog is. Vooral in de woonkamer is het in de wintermaanden veel te droog voor de vogels. Dagelijks mee onder de douche of sproeien is noodzakelijk voor de verzorging van de veren. Een luchtreiniger en/of luchtbevochtiger is aan te raden om de luchtvochtigheid omhoog te halen.
Huiselijkheid
In de natuur kiest een papegaai een partner voor het leven. In de huiskamer zit de vogel met de bewoners opgescheept. De vogel als groepsdier heeft aandacht, liefde en goede verzorging nodig. De hele familie zal zich met de vogel moeten bezighouden, hij hoort deel uit te maken van het gezin. Het ergste wat een papegaai kan overkomen is dat hij wegkwijnt in een hoekje in de kamer in een kooi waar hij nooit uit komt.
Ondernemen
In de natuur maakt een vogel van alles mee. Er gebeuren onverwachte dingen, het stormt, het regent en de zon schijnt. Ieder seizoen is anders en ook de groepsleden gedragen zich elke dag anders. Een vogel in de natuur moet zich aan heel veel verschillende situaties aanpassen wil hij kunnen overleven. Veel mensen denken dat de papegaai schrikt van nieuwe speeltjes, takken in de kooi en dergelijke. Natuurlijk zal een vogel die niets gewend is daarvan schrikken. Maar elke vogel kan leren om zich aan nieuwe situaties aan te passen en zo langzamerhand kan de schuchtere vogel veranderen in een nieuwsgierige blije vogel. Geef je vogel de kans om zijn leefomgeving samen met jou te ontdekken en je zal merken dat je een gelukkige blije vogel krijgt.
Woonruimte
Papegaaien worden vaak in kooien gehouden, er zijn kooien in alle soorten en maten. Eigenlijk is een kooi nooit te groot, maar altijd te klein. Een vogel moet de ruimte hebben om te bewegen, spelen, slapen en zijn vleugels te strekken. Ben je veel thuis, dan is een speelplaats misschien een idee, met een bench als slaapkooi. In de klimboom of op de speelplaats kan de vogel gewoon overdag verblijven.
Verschillende takken om te slopen met verschillende diktes voor de voeten moeten in de kooi en op de speelplaats worden gemaakt. De kooi of speelplaats moet in de kamer staan en niet in een kamertje achteraf. De papegaai is onderdeel van het gezin en hoort zijn huisgenoten te kunnen bekijken om te zien wat ze zoal doen de hele dag. Wel moet hij een veilige plek hebben, een zijde van de kooi of de speelplaats tegen een blinde muur vinden vogels vaak prettig en dat geeft ze rust. Omdat de vogel in de natuur altijd op zijn hoede moet zijn, kan je de kooi beter niet voor het raam plaatsen. Er kunnen roofvogels langs vliegen of katten langslopen en de vogel heeft dan het idee dat deze nergens heen kan gaan.
Denk erom dat bovenstaande slechts een opsomming is van de eisen waar een eigenaar van een papegaai rekening mee moet houden. Het is belangrijk vooraf te weten wat het inhoudt om een ‘wild dier’ in huis te halen. Behalve al deze verzorgingseisen hebben papegaaiensoorten allemaal hun eigen eigenschappen en eigenaardigheden. Ook hebben ze allemaal een eigen karakter, geen vogel is gelijk. Niemand kan je garanderen dat jouw vogel zal gaan praten of leuke deuntjes fluiten. Je kan een vrolijke speelse vogel krijgen, of een beetje duttende kroelende papegaai. Als je de keuze van een vogel afkijkt van die ‘leuke pratende vogel van de buren’, bedenk dan dat de buren waarschijnlijk heel veel tijd doorbrengen met die vogel.
Roulettevogel
Laat je papegaai geen roulettevogel worden. Veel vogels gaan van hand tot hand. De gemiddelde papegaai heeft in zijn leven zes eigenaren voordat hij bij een opvang beland. Dat is bedenkelijk als je weet dat een papegaai een partner voor het leven uitzoekt. Het gezin waar hij deel van uitmaakt, is zijn familie. Hem daarvan scheidden is triest. Bedenk voordat je een vogel aanschaft dan ook dat de papegaai een hoge leeftijd kan bereiken en je dus langdurig een huisdier aanschaft.
Veel mensen weten vooraf niet waar ze aan beginnen. De papegaaien opvangen zitten dan ook vol met afgewezen vogels. Vogels die deel uitmaakten van een gezin belandden ineens bij soortgenoten en je kunt je afvragen of ze daardoor gelukkiger zijn dan in de vertrouwde huiskamer.
Denk dus heel goed na voordat je een vogel aanschaft. Bekijk alle voor- en nadelen en bedenk vooraf dat het heel lastig kan zijn om altijd rekening te moeten houden met een dier. Door je van tevoren te verdiepen in het natuurlijke leefgedrag van de papegaai kan veel leed worden voorkomen. Een papegaai is een wild dier, die moet je met respect behandelen, vertrouwen is de enige basis om samen vrienden voor het leven te worden.
Tot slot
Je weet nu dat papegaaien zeer oud kunnen worden en heel veel aandacht en vrijheid nodig hebben, dat ze veel stof produceren, ze zich flink kunnen laten horen, echte slopers zijn en daar ook veel behoefte aan hebben. Bedenk je goed voor je overgaat tot de aanschaf van een papegaai: bij de goede verzorging kan het een makker voor het leven zijn. Het is een zeer intelligent dier, dat met respect behandelt dient te worden.