Agaporniden

Jan.1998   ”De Lang bevederde Roseicollis”
De oorsprong of het ontstaan ervan is nog een vage materie voor vele kwekers!

Mijn ervaring is door jaren van strenge selectie de basis is van deze vogels. Er wordt wel eens beweerd dat deze vogels hormonenwinkels zijn ,maar uit mijn ervaring met deze vogels weet ik dat dit bij mij niet zo is geweest.
Als we ons hiermee inlaten waar gaat onze hobby dan naartoe?
En ik weet ook niet of dat wel mogelijk is?
Mijn hobby voor deze vogels is 20 jaar geleden begonnen met een paar van de (gewone)Rosecollis

En ik heb natuurlijk alle kleuren wel zo’n beetje gehad, maar ben daar al redelijk snel op terug gekomen wat achteraf misschien wel een beetje jammer is,maar als je een beetje mee wilt doen op de Tentoonstellingen moet je met een mooie vogel komen en geen lief vogeltje.

Dus je moest met een redelijk formaat en model voor de dag komen,dus de lieve vogeltjes weg gedaan en een paar redelijke vogels aan gehouden en daar mee verder gegaan.

Ik heb mijn stam toen opgebouwd met de Wildkleur en de kleur Cinnamon. ik vindt nog altijd de kleur "Cinnamon" de mooiste.

Lang bevederd:
Bij de kanaries noemt men het schimmel!

Bij de grasparkieten noemt men het buff! bij de Agapornieden Lang bevederd of intensieve Rosecollis,doch dit slaat dan op de diepere lichaamskleur vooral het masker dat meer rood dan rosé is en ook de stuit donkerder is.

Bijna hetzelfde van kleur als bij de donkergroenen.

Het valt ook op dat deze vogels in het nest veel meer dons hebben, en dat houden ze ook.

Dus ze zijn, maar lijken ook veel boller/voller dan de (gewone rosecollis).

Als de jonge vogels in het nest al een aardig verenkleed krijgen kun je de lang bevederde vogels van de mindere bedeelde vogels er al uithalen!

Het masker van de betere bedeelde vogels tekent zich halfweg de schedel al helemaal af,en is dan ook al veel meer intensiever van kleur dan de andere vogels

Hij /zij heeft direct veel meer kopbreedte dan de normale roseicollis

De bevedering van de kop overkoepelt een heel klein beetje het oog,
Kijk maar eens naar de kop van de grasparkieten die overkoepelt bijna het hele oog.

Het zijn in het algemeen veel grotere vogels.

Kijk ook maar eens naar de poten en dan bedoel ik de ringmaat,mijn vogels heb ik altijd met 5 mm geringd 4,5 is op den duur te klein voor deze vogels en dan krijg je veel problemen met de ring om de poot.

Wat mij bij deze vogels wel opviel is een veel lager aantal jongen en zij kunnen ook haast geen nest meer maken!

En het steeds moeilijker worden om een man of pop uit te zoeken!

Je moet dus heel goed bijhouden wat je aan elkaar paart,en daar wil ik maar mee zeggen dat je niet altijd lang bevederde vogels tegen elkaar moet zetten .

Lang bevederd x halflang krijgen we volgens mij de beste jongen,waaruit we het grootst aantal lang bevederde zullen kweken die de vooropgestelde kwaliteit het meest zullen benaderen.

Twee lang bevederde vogels aan elkaar koppelen is in het geheel niet aan te raden en is om moeilijkheden vragen.Uit deze vogels krijgt je op den duur problemen mee,het niet uitkomen van de jongen,weinig of geen veren meer krijgen na de eerste rui enz.

Voeding
Ja dat is natuurlijk bij de meeste kwekers een geheim,en ze doen je dan ook af met een goed mengsel voor de betreffende vogel!

Maar als mij dat werd gevraagd, heb ik daar nooit geen geheim over gehad.

Nu kan ik het wel met naam en toenaam noemen maar als je wat je nu op dit moment goed bevalt verander dan niet!

Mijn  zaad was van Himbergen en dan voor Grote parkieten en Agaporniden

En daar moet je zelf nog wel zonnepitten in doen (staat er precies op hoe veel er bij moet i.v.m zomer /winter of rust en kweek) Je moet nu niet denken dat het goedkoper is hoor maar met gerantsoeneerd voeren is het op den duur wel voordeliger,zij eten alles op en dat is bij ander voer niet altijd het geval!

Verder eivoer van Cede voor Agaporniden. Met daar doorheen gekiemd zaad 7 verschillende soorten:Haver,tarwe,witte dari,rode dari,hennep,katjang idjoe,en de helft boekweit.

Maar wees er wel secuur aan en flink afspoelen anders gaat het schimmelen en dat is zeer slecht voor onze vogels.

Er mag een klein kiempje op komen dus niet te lang later worden!!

En het bakje van het eivoer met kiemzaad niet te lang zo laten staan iedere dag vers natuurlijk,dus hier ook weer niet te veel voor een dag in de broedkooi zetten.

Tentoonstelling
Het is al een hele kunst om met deze lang bevederde vogels op de tentoonstelling te komen zij moeten in de juiste conditie zijn,omdat het anders van die voddenbalen zijn je moet ze dan ook een paar weken voor de TT opkooien.

En flink nat sproeien met Warm water zodat zij zich weer netjes kunnen oppoetsen.

Verder wens ik jullie veel succes bij de kweek van de Lang bevederde vogel.

Martien Strijdveen.