Grijze roodstaarten

In(1998) ben ik met een beetje geluk aan mijn eerste koppel Grijze Roodstaart Papegaaien gekomen, een kennis van mij vertelde dat dit koppel te koop was, en de prijs stond mij wel aan dus heb ik ze gekocht
En het lukte mij eigenlijk meteen al om er mee te kweken, zij hadden na een maand buiten te zitten bij mij(zij hadden altijd binnen gezeten) al een ei helaas lag dit stuk onder de zitstok, maar zij legde daarna nog 3 eieren in het broedblok en deze waren gelukkig heel.
En zij waren allen ook nog bevrucht bleek later en na 30 dagen zijn ze om beurten uitgekomen, het was een heel mooi gezicht zo die 3 jonge donzige vogeltjes te zien.
Het ringen waar ik een beetje bang voor was ging ook goed je weet maar nooit of zij dit wel wilden hebben.
Zij werden ook goed door beide ouders gevoerd en groeiden mooi.
Totdat zij een week of drie oud waren  toen werd de jongste telg niet meer gevoerd dus dan maar zelf verder voeren dacht ik

Maar nu op dit moment is dat geen probleem meer, maar toen zat ik er wel mee.
Wat moeten zij te eten hebben en hoe vaak moet dit gedaan worden moet ik er s, nachts ook uit om te voeren waar moeten ze in hoe warm enz enz.
Maar de week daarna kreeg de tweede jong ook bijna niets meer te eten dus deze er ook maar uitgehaald en zelf verder voeren, de pop wilde er maar een groot brengen en de rest liet zij gewoon in de steek.

Zij zijn alle drie goed groot en zelfstandig geworden en ik heb ze later verkocht.
Wat eigenlijk wel jammer is maar je kunt niet alles aanhouden en zo kon ik ook weer wat andere vogels voor kopen
Ik  heb dan ook een goed huis voor hen gezocht en gevonden.

Met het tweede koppel dat ik heb aangeschaft heb ik ook direct heel veel geluk gehad.
De eerste ronde twee jongen gekweekt en er zelf ook een aangehouden.
De tweede ronde volgde al vrij snel na de eerste, en hier ook 3 jongen mee gekweekt.

Wat mij wel opviel bij allebei de koppels, als je ze in een andere omgeving of ren doet gaan zij eerder over tot kweken.
Alles is dan nieuw voor hen (omgeving, verzorging, voer, licht, warmte en lucht)
Het is natuurlijk niet altijd zo dat je zoveel geluk hebt in de vogelsport hoor maar ik had dit wel met mijn Grijze roodstaarten.
Nee daar komt echt wel wat bij kijken hoor, de goede verzorging van de vogels is een eerste vereiste dan ervaring en veel vragen bij andere kekers.
Domme vagen zijn er niet wel domme antwoorden!

En natuurlijk heel veel geduld maar dat maakt de hobby ook zo leuk.
Als alles zo gemakkelijk ging en je ieder jaar veel jongen kweekt was er ook niet zo veel aan, het moet ook een uitdaging zijn en ook met de moeilijker soorten proberen te kweken en als dit dan lukt heb je een voldaan gevoel en dan weet je ook dat je het goed doet en veel plezier in de hobby hebt.

Martien Strijdveen.