Grote alexander parkiet

Ze komen van oostelijk  Afghanistan tot India voor en ook op Sri Lanka waar ik  ze zelf heb zien vliegen en nestelen.

Van de Alexander parkieten zijn er 4  ondersoorten bekend, die qua formaat, grote van de snavel, grote van de schoudervlek,breedte van de nek band en kleurdiepte van elkaar verschillen. Hiervan zijn er 2 in deze standaard (NBvV)opgenomen, de andere 2 komen zo ver wij weten niet voor bij de kwekers in Europa en/of de onderlinge verschillen zijn te minimaal. Door onwetendheid zijn door kwekers diverse ondersoorten regelmatig door elkaar gekweekt, daarom vragen we bij de mutanten maat 1 vorm, welke  we in feite wetenschappelijk ( Psittacula eupatria domestica) zouden kunnen noemen. De toevoeging Domestica geeft aan dat het hier om een geselecteerde vorm gaat. Tevens is deze keuze gemaakt om de wildkleur en ondersoorten fok zuiver te houden. Alexander parkieten komen uit Zuidoost Azie. De fysieke standaard geldt ook voor alle ondersoorten.

Grote Alexander parkiet (Psittacula eupatria eupatria)  Linne 1766 Dit is de nominaatvorm en komt voor in het Zuiden van India en Sri Lanka. Mannen hebben een grotere en plattere kop, dit geldt ook voor de ondersoorten. De kleur is bij de grote Alexander het helderste groen. De roze nekband is op het breedste punt zo 5 mm breed. Formaat: 58 cm, poppen zijn iets kleiner door een kortere staart en fortmaat. Ringmaat: 8 mm.  Nepalese Alexander parkiet (Psittacula eupatria nippalensis)  Hodgson 1836 De Nepalese Alexander parkiet is duidelijk veel groter dan de grote Alexander parkiet,ook de snavel is groter en zwaarder dan bij de nominaatsoort . De roze nekband is dieper en breder (8 mm) en ook de schoudervlek is dieper en groter. De lichaamskleur is matter ,meer grijsgroen. Het blauw in de nek is sprekender. Verspreidingsgebied is Oost Afganistan,Pakistan,Centraal en Noord India,Nepal,Bangla Desh en Bhutan. Formaat: 64 tot 70 cm,poppen iets kleiner.  Ringmaat : 8,5 mm.


Laos Alexander parkiet (Psittacula eupatria siamensis)  Kloss 1917 Dit is met zijn 55 cm de kleinste ondersoort en valt direct op door zijn zeer smalle hals – en nekband. Ook de schoudervlek is kleiner  Het rug –en vleugeldek is vrij heldergroen,maar de hals ,achternek.borst en wangen zijn flink bewaasd. De poten zijn lichter van kleur en hebben zwarte nagels
en als ze broedrijp zijn of worden, zijn de poten rood.
Verspreidingsgebied is Vietnam,Cambodja,Laos en Noordwest Thailand. Formaat: 55 cm  Ringmaat: 8 mm
Niet omschreven ondersoorten zijn: Andamen Alexander parkiet (Psittacula eupatria magnirostris)  Ball 1872 Deze ondersoort wordt niet gehouden in Europa zover we weten. Hij valt op door zijn grote plompe snavel en groot formaat,gelijk aan de Nepalese ondersoort,wel is de Andamen helderder van kleur,ongeveer gelijk als de nominaatvorm,alleen de borst en buik hebben een lichtgrijze waas. Het blauw in de nek is dieper maar ook minder verspreidt. Verspreidingsgebied alleen op de Andamen Eilanden. Formaat: 62 cm,poppen iets kleiner. Ringmaat: 8,5 mm  Birma Alexander parkiet (Psittacula eupatria avensis)  Kloss 1917 Komt erg veel overheen met de nominaatvorm,de verschillen zitten voornamelijk dat de halsband smaller is en de nekband (het roze) lichter is. Ook het blauw in de nek is lichter.  Verspreidingsgebied is Assam en Birma.  Formaat 58 cm Ringmaat: 8 mm


De jonge Grote Alexanders zijn net als de poppen( zonder de band), en deze zijn geslachtsrijp na 3 jaar alhoewel ik ook al jongen heb gehad met een 2 jarige man en een 3jarige pop.De twee tot vier eieren worden ongeveer vier weken bebroed, dan laat ik normaal de jonge vogels een aantal maanden bij de ouders maar het laatste paar jaar moest ik ze al eerder weg halen, omdat de pop al weer eieren had.En voor de tweede keer ging broeden en ook allen uitgekomen zijn. (Twee keer vier jongen is echt geen wonder hoor!)

Voer

Al mijn vogels krijgen een eigen mengeling voor grote parkieten/papagaaien voer waar veel grof voer in zit, het kleine voer gooien ze er toch uit en zij eten niet van de vloer ook al geef je ze niets anders.(op aanvraag waar te koop)

Maar de vogels wel met mate voeren (gerantsoeneerd  voeren heet dat) zij moeten alles opmaken!!! Verder krijgen ze eivoer met gekiemd zaad er doorheen, deze bestaat uit zeven zaden: haver, tarwe, rode en witte dari, katjang idjoe, hennep, boekweit.

Maar je moet het kiemvoer wel heel goed schoon maken en flink spoelen iedere dag!!
Ik voer mijn vogels twee maal daags voor de middag eivoer, kiemvoer en fruit, en na de middag  tegen de avond krijgen ze bij mij zaad zodat ze de hele nacht doorkunnen met een volle krop.


En met mate krijgen ze iedere dag fruit of groente.bvb mais,rozebottels,wortel,appel,paardebloem,brood.

In de winter krijgen ze bijna geen groenvoer dan moeten ze bij mij meer zaad eten met wat extra zonnepitten er door heen.Omdat zij buiten zitten en dan niet te veel vocht moeten opnemen.

Kweek

Op dit moment (Maart 2015) heb ik in totaal 45 grote Alexander Parkieten en er moeten nog een paar nesten uitkomen de kweek begint dit jaar laat.
De Grote Alexander Parkieten hebben al eieren eind Januari/ Februari of begin Maart dan wil het wel eens voor komen dat het eerste ei niet uitkomt.
Omdat het dan nog te koud is, en de pop er nog niet aan toe is om te gaan zitten broeden.Dit doet ze meestal bij het tweede ei.

Maar als zij eenmaal op de eieren gaat zitten dan mag het nog wel aardig vriezen voor dat het mis gaat, ik ken dat niet en kweek best al enige jaren met deze vogels!

Alleen in het begin van het jaar, net voor de kweek doe ik nieuw nestmateriaal in de broedblokken
En dat is humus uit het bos met vermolmd hout van een berk en van een knotwilg en een klein beetje hout krullen erdoor.

Mijn nestkasten (die ik het hele jaar laat hangen) zijn 60cm hoog en 30x30 met een invlieg gat van 10cm zij maken het zelf wel groter want met het houtwerk weten zij wel raad.
Het inspectieluikje moet niet te laag zitten ivm het nestmateriaal anders vallen de eieren of jongen er uit bij controle.

Mijn volière is dan ook van aluminium koker met dik gaas er op en dubbel gaas tussen de volières in.

Verder heb ik mijn rennen voorzien van een schrikdraad apparaat  zodat de katten uit de buurt weg blijven, en een grote plastic uil boven op het dak deze draait rond door de wind en  is voor het afschrikken van de roofvogels boven mijn rennen (en het helpt echt hoor)eerder had ik een heksen bol op het dak maar met de uil nu op het dak geen roofvogels meer.

Ook ben ik voorzien van sproei –installatie bovenop de rennen zodat zij heerlijk onder de sproeier kunnen en dat doen zij maar al te graag, ik heb voor de rennen langs ook een waterleiding lopen, als ik de kraan om zet dan lopen mijn waterbakken vol.

En  drie a vier keer in de week maak ik de waterbakken schoon zij gaan hier niet in baden.

Net als op de bodem (grof Grint) maak ik schoon met bleekmiddel.

Tentoonstelling

Ik ga ook met deze vogels naar de Tentoonstelling en met goed resultaat vele malen  Nederlands kampioen en zelfs Wereldkampioen met mijn Alexander parkiet.
Ik breng ze dan in pvc pijpen van 60 cm lang en1.25cmbreed in doorsnede naar de show met aan de voorkant gaas (in de draaidop) omdat zij anders te veel gaan zweten in het pvc.
Nu breng ik ze ook als ze er langer in moeten zitten in Aluminium lopers van dezelfde maten.
Omdat zij niet in de eerste 2 a 3 jaar op kleur zijn kun je ze mooi als poppen insturen. Maar dat is niet bij elk jong zo,ik heb ook één koppel die direct al laten zien wat het is. Dus de band van de man is dan al zichtbaar.

Ik moet tijdens de tentoonstelling wel een beetje geluk hebben met het weer. Als zij terug komen moeten zij bij mij direct weer naar buiten ook als het erg hard vriest maar ik heb altijd nog veel geluk gehad met de vorst ,zij kunnen heel wat hebben ondanks de vlees poten die zij hebben als je maar verschillende diktes stokken gebruikt en dat ze tochtvrij zitten.

Ik hoop dat u hier wat van opgestoken hebt en mogen er vragen zijn schroom dan niet, ik probeer ze dan te beantwoorden.